Miért ez a blog?

A site célja a magyar Hackerség iránt érdeklődő társadalom összefogása. Leírások, tapasztalatok, hírek, programozás.

2009-07-04

HTML alapjai 1.rész

Bevezetés

Akik nem nagyon értenek a programozáshoz, vagy érdekli őket az internet világa annak meg kell tanulnia a HTML-t. Neked főleg, ha már itt vagy a blogomon. Gyakran kérdezik tőlem hogy miért nem működik ez meg az. A válasz megtalálásához kutatni kell- szoktam mondani általában. Ha nagyon nincs kedvem máson segíteni akkor ott hagyom. Na de a lényeg ebből az, hogyha valamit tudni akarsz tanuld meg. Ne várd el hogy majd más elmondja a megoldást. Ugyanez vonatkozik a programozásra. Nem kell egyből feladni.
A HTML az alapja az internetnek. Ez alkotja meg magát a honlapot, ez az amit minden webalapú programozási nyelvben használsz. Szóval ha ránézel egy weblapra és már kívülről tudod hogy milyen technikát használtak a honlaphoz, akkor már tudsz valamit. Én mikor ránézek erre a lapra azt látom hogy van benne divelés. Frame-et tuti hogy nem használtak, mivel egyszerre tölt be az egész lap. Div azért mert nagyon részletesen meg van oldva a grafikája, amihez általában div-et használnak. Biztos van benne CSS, hisz nem álíthattak be minden egyes modult feketére egyesével. Mást nem látok, de atől még lehet benne.

Alapok

Ahhoz hogy elkezdjük tudni kell az emberi testet.
A test körül van az aura (html), a nyakon van a fej (head) és a fej alatt van a test (body). Ennyit a biológiáról. A honlap felépítése is ilyen sorrendben megy. Nem másképp.
Aura eleje - html
Fej teteje - head
Fej alja - /head
Test teteje - body
Test alja - body
Aura vége - html
A html-ben nem parancsok hanem tag(teg)-ek vannak. Minden tag-nek van egy kezdő és egy végződő tag-ja. A végződő tag-ek /-el kezdődnek. A tag-eket kapcsos zárójelbe kell tenni (<>!!!). Én csak azért nem teszem olyanba, mert akkor hibát észlel a honlap. Minden tag-et lehet bővíteni.

A test
() helyett <>-et kellene írni

(html)//a kezdés
Az elsőm(head)(title)Az elsőm(title)(/head)//címsorba ki lesz írva "Az elsőm"
(body bgcolor="green")//a test aminek zöld a háttérszíne
(/body)//nem mindegy a befejezési sorrend, mindig ellentétes
(/html)//először azt amelyik beljebb van

A body-nak az alábbi kiegészítései lehetnek
 • bgcolor="RGB" //háttér szín
 • text="RGB" //betűszín
 • background="elérhetőség" //háttérkép
 • link="RGB" //link színe
 • alink="RGB" //Aktív link színe
 • vlink="RGB" //használt link színe
Ezekkel már meglehet csinálni a honlap dizájnját... Valamelyest. Bár CSS-sel sokkal szebben meg lehet csinálni. A tageket így kell használni: (body link="408060" alink="604080" stb...)
Annyi volt az első HTML lecke.

2 megjegyzés:

 1. Hát igen, ezek nagyon alapok. A következő részben a szövegformázásró is írj bővebben és szerintem azt is leírhatod hogy kell php, java stb scripteket futtatni html környezetben.
  De kezdőknek azért hasznos :D!

  VálaszTörlés
 2. Meglesz minden kód, amit csqak ismerek vagy érdemes használni. Természetesen lesz benne Scriptelés is.

  VálaszTörlés